Suplementy CaliVita

Sklepy KupTanio.pl

Lizyna L-Lysine PLUS

Opis Opinie Dawkowanie Sklad Cena Lizyna L-Lysine PLUS

Lizyna L-Lysine PLUScena Lizyna L-Lysine PLUS
 Lizyna należy do grupy aminokwasów niezbędnych, co oznacza, że nasz organizm nie potrafi samodzielnie jej wytworzyć, dlatego też musi być ona dostarczona wraz z dietą. Produkt L-Lysine PLUS opróczL-lizyny zawiera także witaminę C, która uzupełnia jej działanie. Białko stanowi około 20% masy ciała człowieka, ulegając ciągłym przemianom – rozpadowi i odbudowie. Proces ten uzależniony jest od podaży aminokwasów, ponieważ stanowią one podstawowy element budulcowy wszystkich białek. W ludzkim organizmie białka zbudowane są z 20 różnych aminokwasów. Dzięki ogromnej liczbie kombinacji i różnorodności masy cząsteczkowej może powstać wiele odmian białek, pełniących w ustroju różnorodne funkcje: niektóre uczestniczą w budowie tkanek (mięśni, kości, paznokci, włosów), inne regulują procesy metaboliczne, transportują substancje odżywcze, pełnią funkcje hormonów, czynników wzrostu. Mogą również odgrywać ważną rolę w obronie immunologicznej (immunoglobuliny). Organizm nie potrafi syntetyzować 8 aminokwasów, w tym również L-lizyny, dlatego też muszą być one dostarczone wraz z pożywieniem. Nazywamy je aminokwasami egzogennymi lub niezbędnymi. Oprócz właściwej podaży aminokwasów, istotna jest również ich odpowiednia proporcja, co w dużej mierze zależy od składu naszej codziennej diety. Jeśli zawartość aminokwasów w pożywieniu jest nieodpowiednia (np. w wyniku niewłaściwego odżywiania się, stosowania diety wegetariańskiej, odchudzającej, niskobiałkowej), to metabolizm białek może zostać zakłócony. Brak lub niska zawartość choćby jednego aminokwasu egzogennego uniemożliwia lub ogranicza wykorzystanie pozostałych aminokwasów do syntezy białka. L-Lizyna uczestniczy w budowie białek, głównie w mięśniach i kościach. Jest niezbędna w tworzeniu kolagenu to białko strukturalne tkanki łącznej występujące m.in.: w skórze, ścięgnach, chrząstkach, kościach, ścianach naczyń krwionośnych, które nadaje sprężystość, elastyczność i jędrność komórek. L-Lizyna ogrywa także ważną rolę wtworzeniu enzymów, hormonów, przeciwciał. Wspomaga wchłanianie wapnia orazpełni istotną rolę w syntezie L-karnityny (substancji uczestniczącej w metabolizmie tłuszczów). L-Lizyna zaliczana jest do aminokwasów zasadowych. Suplementację L-lizyną zaleca się osobom: na diecie wegańskiej, wegetariańskiej, odchudzającej, niskobiałkowej, ciężko pracującym fizycznie, narażonym na stres, dbającym o swój wygląd. Oprócz L-lizyny, produkt zawiera również witaminę C . Ona także odgrywa ważną funkcję w syntezie kolagenu. Jest wspaniałym antyoksydantem, chroni DNA, białka, tłuszcze przed utlenianiem. Wspiera układ odpornościowy, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, odgrywa istotną rolę w metabolizmie energetycznym i we wchłanianiu żelaza W dorosłym organizmie białko stanowi około 20% masy ciała, z czego 46% można odnaleźć w mięśniach szkieletowych, 18% w skórze, 4% w tkance tłuszczowej, podczas gdy 10% znajduje się we krwi. Białka podlegają ciągłemu rozpadowi i odnowie. Proces ten uzależniony jest od podaży aminokwasów, ponieważ stanowią one podstawowy element budowy wszystkich białek. W ludzkim organizmie białka złożone są z 20 aminokwasów, lecz nie każde białko zawiera wszystkie aminokwasy. Dzięki ogromnej liczbie kombinacji i różnorodności masy cząsteczkowej może powstać wiele (1012) odmian białek, pełniących w ustroju różnorodne funkcje: niektóre uczestniczą w budowie tkanek (mięśni, kości, paznokci, włosów), inne regulują procesy metaboliczne, transportują substancje odżywcze (np. hemoglobina), pełnią funkcje hormonów, czynników wzrostu. Mogą również odgrywać ważną rolę w obronie immunologicznej (immunoglobuliny). Organizm nie potrafi syntetyzować 8 aminokwasów, dlatego muszą być one dostarczane z dietą. Nazywamy je aminokwasami egzogennymi lub niezbędnymi. Niektóre aminokwasy są wytwarzane w ustroju, ale w szczególnych warunkach, np. podczas szybkiego wzrostu lub choroby, ich synteza jest niewystarczająca. Nazwano je aminokwasami względnie egzogennymi lub warunkowo niezbędnymi. Lizyna należy do grupy aminokwasów niezbędnych. Jej nazwa pochodzi od greckiego słowa lysis, co oznacza „rozpuszczenie”. Poza udziałem w budowie białek, aminokwas ten pełni w organizmie wiele innych funkcji: wspomaga przyswajanie wapnia, jest niezbędny w tworzeniu kolagenu głównego białka tkanki łącznej. W efekcie działa korzystnie we wszystkich miejscach, gdzie znajduje się kolagen, m.in. w skórze, ścięgnach, kościach, chrząstce i ścianach naczyń krwionośnych, zapewniając w ten sposób ich odpowiednią strukturę. Warto pamiętać, że L-lizyna jest również niezbędna w syntezie L-karnityny, substancji nieodzownej w metabolizmie tłuszczów, procesach produkcji energii oraz do prawidłowego funkcjonowania mięśni. Podczas komponowania naszej codziennej diety, oprócz odpowiedniego spożycia aminokwasów, powinniśmy zwracać szczególną uwagę również na ich wzajemną równowagę. L-Lizyna w niektórych produktach spożywczych (kasza jęczmienna, płatki owsiane, ryż, pieczywo pszenne, chleb pszennorazowy, żytnio-razowy, orzechy włoskie) jest jednym z aminokwasów ograniczających, tzn. występuje w najmniejszej ilości w stosunku do ilości potrzebnej do biosyntezy białka w organizmie. Jego odpowiednia podaż jest zatem istotna, ponieważ wyznacza on możliwość wykorzystania innych aminokwasów na cele budulcowe. Brak lub niska zawartość choćby jednego aminokwasu egzogennego uniemożliwia wykorzystanie pozostałych aminokwasów do syntezy białka. Suplementację L-lizyną zaleca się osobom: na diecie wegańskiej, wegetariańskiej, odchudzającej, niskobiałkowej, ciężko pracującym fizycznie, narażonym na stres, dbającym o swój wygląd. L-Lysine PLUS , najnowszy produkt CaliVita, świetnie nadaje się do tych celów. Oprócz lizyny zawiera również witaminę C, która posiada właściwości antyoksydacyjne, wspiera układ odpornościowy. Chroni DNA, białka, tłuszcze przed utlenianiem. Wpływa na syntezę kolagenu i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Odgrywa istotną rolę w metabolizmie energetycznym i we wchłanianiu żelaza. Może stanowić wspaniałe uzupełnienie działania lizyny. Składniki aktywne L-Lysine PLUS/1 kapsułka: L-lizyna …………………………… 500 mg Witamina C ………………………. 60 mg Sposób użycia: 1 kapsułka dziennie z posiłkiem. UWAGA! • Suplementy diety nie mogą zastąpić zrównoważonej, urozmaiconej diety ani zdrowego stylu życia. • Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. • Produkt należy przechowywać zamknięty, w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci. • Nie powinno stosować się lizyny wraz z argininą, ponieważ arginina może ograniczyć przyswajalność lizyny. • Po okresie sześciu miesięcy ciągłej suplementacji L-lizyną należy zrobić przerwę, aby zachować równowagę aminokwasów w organizmie Aminokwas lizyna stanowi niezbędny komponent strukturalny kolagenu, którego zwiększona ilość jest potrzebna w miejscu gojenia się ran. Lizyna jest niezbędnym aminokwasem, którego organizm ludzki sam nie potrafi wyprodukować, dlatego też należy dostarczać ją wraz z dietą. Organizm pacjenta po operacji może zużyć nawet do 100 gramów białka dziennie, w związku z tym zapotrzebowanie na niezbędne aminokwasy, np. lizynę, będzie podwyższone. Wynika z tego, że brak lizyny może stanowić przeszkodę w gojeniu się ran ponieważ jest to składnik potrzebny do tworzenia tkanki łącznej. Ponadto ważną rolę w tworzeniu tkanki łącznej odgrywa odpowiednia ilość witaminy C, bez której powstawanie tkanki łącznej pomiędzy komórkami jest utrudnione, a nowa tkanka zamykająca rany może być wątła, uszkodzona lub może jej brakować. Jedna tabletka zawiera L-Lizyna uczestniczy w budowie białek, głównie w mięśniach i kościach. Jest niezbędna w tworzeniu kolagenugrywa także ważną rolę wtworzeniu enzymów, hormonów, przeciwciał. Wspomaga wchłanianie wapnia orazpełni istotną rolę w syntezie L-karnityny Witamina C – Wzmaga odporność organizmu, jest niezbędna do utrzymania prawidłowego stanu tkanki łącznej, m.in. włosowatych naczyń krwionośnych. Ułatwia wchłanianie żelaza. Źródło: Fragmenty opracowania ,,Masz gojące rany, jesteś po operacji?… Nie zapomnij o witaminie C!’’ Instytut Naukowy Dr Ratha, Santa Clara, Kalifornia, USA CVI Europe/CVI Polska PIŚMIENNICTWO: 1. Michael T. Murray N.D.: Encyclopedia of Nutritional Supplements, Prima Publishing, 1996. 2. Imre Rodler: Új tápanyagtáblázat, (New Nutrient Table); Medicina Publishing House, Budapest 2006. 3. Veronika Ádám: Orvosi biokémia (Medical Biochemistry); Medicina Publishing House Zrt. Budapest 2004.

opinie Lizyna L-Lysine PLUS

Comments

Powered by Facebook Comments

Tagi: , ,

Lizyna L-Lysine PLUSOpinie na temat produktu Lizyna L-Lysine PLUS